Udalosti 2015/2016

Dupkajú nožičky dupkajú 2016

 

Naši šikovní predškoláci sa aj tento rok zúčastnili tanečnej súťaže „Dupkajú nožičky dupkajú“, ktorá sa konala dňa 4.5. 2016 v Robotníckom dome v Banskej Bystrici pod záštitou primátora mesta Jána Noska. Predviedli sa deti zo všetkých okolitých materských škôl s ľudovým alebo moderným tancom. Deti z jabĺčkovej triedy si nacvičili ľudový tanec na pieseň Jabĺčko od Kristíny.  Naši predškoláci sa na vystúpenie dlho a svedomito pripravovali. Aj keď mali pred vystúpením veľkú trému, ich vystúpenie  zožalo úspech a vyslúžili si zaň veľký potlesk. Zo súťaže nikto neodišiel naprázdno, každý si odniesol malý darček a diplom na pamiatku.   

Jabĺčko, jabĺčko krásne, prečo sa mi skotúľaš?

 

Fotogalériu nájdete TU

 

Dúhový kolotoč

 

V mesiaci jún sme sa zapojili do celoslovenskej súťažnej prehliadky výtvarnej tvorivosti detí predškolského veku Dúhový kolotoč. Poslali sme viacero prác na tému „My sme malí výtvarníci.“ Výtvarná práca Mareka Kostúra sa dostala medzi víťazné. A tak sme sa 15.6. zúčastnili otvorenia vernisáži výtvarnej prehliadky, kde sme si prevzali ceny pre Materskú školu a nášho šikovného  umelca Mareka Kostúra.  Gratulujeme!

Kolektív MŠ

Fotogalériu nájdete TU

Ekopredškoláčik

 

Dňa 20.5. 2016 sme sa zúčastnili enviromentálnej aktivity Ekopredškoláčik v MŠ Profesora Sáru 3 v Banskej Bystrici. Spoločne sme objavovali tvorivý potenciál prírody, hľadali sme prirodzené zdroje pre tvorivú sebarealizáciu priamo v nej. Pomocou prírodných materiálov sme sa hrali, skúmali, kreslili do piesku, vyrábali prívesky zo slaného cesta, farbili látku prírodnými farbami a robili mnoho iných aktivít v prírode. Na záver nám ponúkli čerstvú zeleninu a ovocie.

Fotogalériu nájdete TU

MDD

 

1.jún – MDD je sviatok, na ktorý sa tešia všetky deti. Hoci sme ho my neoslavovali v ten deň, ale dňa 6. júna bol krásny, plný prekvapenia, radosti, smiechu, súťaženia a dobrej nálady. Von na nás čakalo slniečko a tak sme mohli vyraziť na náš školský dvor, kde sme si zmerali sily v zdolávaní športových disciplín. Mali sme pripravené rôzne stanovištia – hod loptičkou do šaša, preliezanie cez strachové vrece, preteky na detských motorkách cez prekážkovú dráhu, skákanie vo vreci a maľovanie na tvár. Za každé splnenie dostali deti papierovú nálepku a sladkú odmenu. Po hravom dopoludní sme sa unavení, ale šťastní presunuli do škôlky, kde na nás čakalo ešte jedno prekvapenie. Každé z deti si odnieslo farebný náramok s korálkou a bublifuk. A nakoniec šup do jedálne, veď detské brušká už boli poriadne hladné. Veríme, že v tento deň si každý prišiel na svoje a deti mali fantastický zážitok.

Fotogalériu nájdete TU

Športová olympiáda materských škôl v Banskej Bystrici

V kalendári sa písal  dátum 1.6.2016. Vieme, že tento deň  je  pre deti  veľmi výnimočný, pretože  prežívajú svoj najkrajší deň v celom roku, ale pre našu materskú školu bol výnimočný hlavne tým, že sa môžeme pochváliť zlatou medailou, ktorú za našu škôlku vybojovala Emka Balcová na Športovej olympiáde na Štiavničkách v Banskej Bystrici. Bola to skutočná olympiáda pre najmenších, na ktorej sme mali možnosť vidieť živé olympijské kruhy, ktoré znázorňovali  detičky materských škôl.  Nechýbalo ani  vztyčovanie olympijskej vlajky, zapálenie olympijského ohňa, olympijský pochod za sprievodu vojenskej dychovej hudby ,i olympijský sľub detí, vrátane slovenskej hymny.

Naše detičky z Jabĺčkovej triedy : Emka Balcová, Miška Schmidtová, Timotej Kružliak a Miško Chromek si zmerali svoje sily proti ostatným rovesníkom z rôznych materských škôl v týchto disciplínach: beh na 50 metrov, skok do diaľky z miesta, hod loptičkami do diaľky. Naše detičky boli veľmi usilovné a za svoje  vynikajúce športové výkony dostali  vecné ceny, a sladké odmeny. Tá najlepšia zo všetkých 100 detí Emka Balcová, ktorá skočila do diaľky z miesta neuveriteľných 172 cm vyhrala zlatú medailu, ktorá je najväčšou pýchou pre našu škôlku.

Cieľom tejto súťaže  bola predovšetkým zábava a potešenie z pohybu. O tom, že táto akcia deti naozaj potešila, nemusíme vôbec pochybovať. Dôkazom toho boli šťastné a usmiate tváre malých olympionikov.

 

Fotogalériu nájdete TU

PLAVECKÝ VÝCVIK NA BYSTREJ

 

Naši malí škôlkári sa vychystali v máji na plavecký výcvik na Bystrú, pretože sa chceli stať malými plavcami. Tak ako je už zvykom, prvý deň boli deťúrence plné očakávaní, všetci sme sa tešili veľmi. S ruksakmi na chrbte pobalení a s úsmevom na perách sme sa vybrali hneď v pondelok. Detičky hneď v bazéne zbadali, že je to zábava a každý deň sme odchádzali zo škôlky na Bystrú s úsmevom. Všetkým to išlo veľmi dobre, na niektorých síce aj únava doľahla J, ale vydržali to dokonca. Veríme, že sa všetci niečo nové naučili a plavecký výcvik bol pre nich prínosom. Posledný deň výcviku ich tréneri pochválili a odmenili ich sladkou odmenou a hlavne medailou, ktorá všetky očká rozžiarila. Na záver sa chceme veľmi  pekne poďakovať trénerom, ale aj pani učiteľkám, ktoré sa detičkám venovali.  Veľmi sa nám všetkým páčilo, určite si odnesieme len pekné spomienky na tento plavecký výcvik a už teraz sa tešíme na ten ďalší...

 

Fotogalériu nájdete TU

Policajti v našej MŠ

 

   Celý týždeň sme sa s našimi detičkami rozprávali o bezpečnosti na ceste, o dopravnej výchove a o tom kto nám pomáha a chráni nás a tak na spestrenie sme si do našej škôlky pozvali aj pánov policajtov zo Slovenskej Ľupče. Pripravili si pre nás bohatý program. Vysvetlili nám pravidlá cestnej premávky a porozprávali zaujímavé príbehy zo svojej práce. Ukázali nám množstvo pomôcok – terč na zastavovanie áut, reflexné vesty, putá, ktoré si deti mohli aj vyskúšať, nepriestrelné vesty a zbrane. Najväčší úspech však malo policajné auto zo svetelnými  a zvukovými signálmi, kde si deti mohli priamo vyskúšať zapnutie majáka a sirény a ujovia policajti ich  aj povozili. A tak aspoň na chvíľu sa mohli cítiť ako policajti v akcií. Na záver deťom porozdávali časopisy „ Mladý záchranár „ a pastelky. 

V mene detí sa chceme poďakovať zúčastneným policajtom za príjemne a poučné dopoludnie, z ktorého si deti odniesli mnoho poznatkov. Veríme, že o niekoľko rokov sa policajti rozrastú o nové posily, veď na otázky kto sa chce stať policajtom, sa zdvihlo množstvo detských rúk.

Fotogalériu nájdete TU

 

 

Deň matiek v materskej škole

Za Tvoju nehu mamička,
za Tvoju veľkú lásku,
za starosť, bozky na líčka,
za každú pribudnutú vrásku,
na Tvojej tvári, na dlaniach,
čo zrobené sú celé,
nech táto malá básnička,
tlmočí vďaky tisíceré.

Krásne pondelkové popoludnie si pripravili svoje detičky pre svoje mamičky k ich sviatku. Pozvali ich na príjemne oddychové popoludnie strávené vo svojej opatere . Detičky si pre ne pripravili rôzne prekvapenia. Mamičky mohli v každej triede navštíviť kadernícky, nechtový a masážny kútik. V kaderníckom kútiku povymýšľali  deťúrence svojim mamičkám rôzne účesy od výmyslu sveta, niektoré účesy boli veľmi zaujímavé..:) Potom si mohli skrášliť svoje nechtíky, čo mimochodom naše detičky, ale i mamičky najviac zaujalo a najviac sa im to páčilo. A nakoniec si mohli naše mamičky oddýchnuť po celom dni príjemnou masážou, kde ich šikovné prstíčky a ručičky detí dobre vymasírovali rôznymi masážnymi prístrojmi.  Na záver pekného popoludnia sme si pre mamičky pripravili kurz líčenia vedený odborníkom, ktorého sme si pozvali. Veríme, že sa našim mamičkám páčilo popoludnie ku ich sviatku a stretneme sa zas pri takejto peknej príležitosti.

Fotogalériu nájdete TU

Predškoláčik

Tak ako každý rok aj tento rok sme sa zapojili do detskej súťaže v prednese poézie a prózy s názvom Predškoláčik. Súťaž sa konala v Základnej umeleckej škole Jána Cikera v Banskej Bystrici 06.04. 2016.  Po triednom kole postúpili dvaja chlapci z veľkej triedy, Michal Chromek a ako náhradník Lukáš Macák. Michal recitoval báseň Mravček. Po malej tréme všetko zvládol a domov si odniesol krásne ceny. 

 

Fotogalériu nájdete TU

 

,,MALÉ TALENTY“

Dňa 20.4.2016  sa v MSK v Slovenskej Ľupči  uskutočnila prehliadka detí MŠ  v prednese poézie a prózy a spevu ,,Malé Talenty.“

Priebeh celej prehliadky bol motivovaný divadelným predstavením pani učiteliek zo Slovenskej Ľupči. Prehliadky  sa zúčastnilo osem materských škôl z okolitých obcí s 8  recitátormi/kami a 8 spevákmi/čkami. Našu škôlku výborne reprezentovala v prednese poézie a prózy Paulínka Pažická s básničkou  ,,Čo vedia kuriatka“ a v speve nás reprezentovala svojím krásnym hlasom Johanka Chromeková s piesňou ,,Z Brusnianskeho kostolíka.“

Deti krásne a nebojácne recitovali, začo boli v závere odmenené knihou, diplomom a drobnými upomienkovými darčekmi. Fotky z prehliadky si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

                                                                                                                                                                                    Bc. Monika Bartošová

Fotogalériu nájdete TU

Krásy veľkej noci – zdobenie vajíčok

Jar už začala,
slniečko svieti,
na lúke rozkvitli
voňavé kvety.

Veľká noc je tu zas,
šibačiek a maľovaných vajíčok čas.

Pani učiteľky spolu s pani aranžérkou pripravili pre deti tvorivé dielne, kde sa deti naučili ďalšie techniky zdobenia vajíčok. Maľovanie sme vymenili za dekoratívne zdobenie. Šikovná pani aranžérka z Hronca nám priniesla ukážky a materiál na zdobenie. Tvorivých dielní sa zúčastnili deti z jabĺčkovej, hruštičkovej a slivkovej triedy. Deťom sa tvorenie a zdobenie veľmi páčilo, mali obrovskú radosť zo spoločných výtvorov. Veríme že vás tvorivé práce detí potešili a inšpirovali. Na záver by sme sa chceli poďakovať pani aranžérke.

                                                                                                                Kolektív MŠ


Fotogalériu nájdete TU

Marec-mesiac knihy

 

Mesiac marec, máme už od školských čias v pamäti zapísaný ako mesiac knihy.

A pri tejto príležitosti sme si do škôlky- hruštičkovej triedy, dňa 17.3.2016 zavolali pani spisovateľku PaedDr. Janku Balážovú, ktorá je nielen skvelá mamina Alenky Balážovej z hruštičkovej triedy ale aj skvelá spisovateľka. A tak prišla, aby detičkám trošku priblížila, ako sa taká knižka píše a čo všetko musí preto urobiť, ale aj to, že jej vydanie má dlhý proces a stojí veľa úsilia. 

Predstavila nám svoju detskú knihu s názvom:Výmyselník krtko a iné príbehy.

Deti už netrpezlivo čakali, čo sa v knižke píše. Janka prečítala dve krátke básničky, ktoré sa deťom veľmi páčili.

Ďalej sa deti snažili doplňať do viet rýmy a slová, ktoré sa najviac hodili do viet. Táto aktivita deti rozveselila vymýšľali rôzne slová, ktoré sa skutočne rýmovali.

Deťom sa páčili v knižke aj pestrofarebné ilustrácie a tak si to vyskúšali - pustili sa do kreslenia kačiek a labutí. Všetky obrázky si pani spisovateľka zobrala a rozhodla sa, že niektoré z nich uverejní aj do svojej knižky. 

Nakoniec sme sa spoločne odfotili s nakreslenými obrázkami a pekne sa rozlúčili.

Niektoré dievčatá to natoľko inšpirovalo, že aj po odchode pani spisovateľky si na papier písali rôzne písmenka a hrali sa na pani spisovateľky.

Fotogalériu nájdete TU

LYŽIARSKY VÝCVIK NA TÁLOCH 2016

 

Lyžujem sa. Čiže. Mám na nohách lyže

jedna lyža, druhá lyža, sneh je biely ako ryža.

Ja sa krásne lyžujem, lyžami sneh ryžujem.

 

Veru, lyžiarsky výcvik aj tento rok prebehol výborne. Aj keď sme najprv pochybovali trošku, či nám ešte nejaký sniežik zostane, ale počasie sa druhú polovicu posledného februárového týždňa umúdrilo a my sme sa mohli vybrať na hory. Aj tento to rok to išlo deťúrencom z materskej školy ale i prváčikom zo školy veľmi dobre. Veľmi sme sa všetci potešili, keď sme uvideli, že na Táloch zima ešte trvá a že sa môžeme naučiť všetci lyžovať. Na začiatku sme boli všetci plní očakávaní, poniektorí i v strachu ako sa im bude dariť. Ale hneď si všetky deťúrence zvykli a išlo im to  výborneJ V piatok sa nám ukázalo aj slniečko, ktoré nám prihrávalo všetkým dobrú náladu. Lyžiari počúvali svojich trénerov, ale i svoje pani učiteľky. Na záver lyžiarskeho výcviku boli všetci patrične odmenení za ich snahu a ochotu sa niečo nové naučiť. Keďže to išlo všetkým naozaj veľmi dobre, a všetci sa naučili lyžovať, v piatok im boli odovzdané krásne medaile, diplomy a tiež sladká odmena. Svojich malých lyžiarov prišli povzbudiť aj ich hrdí rodičia. Bol to pre deti najkrajší zážitok. Trošku nám aj slzičky vyšli, že sme sa museli rozlúčiť s naším lyžiarskym výcvikom. Ale my vieme, že sa o rok opäť stretneme..:)

Fotogalériu nájdete TU

Karneval v MŠ

 

Fašiangy sú obdobím plným zábav, radosti a veselosti. Aj v našej Materskej škole v Brusne sa 4.2. slávil karneval. Od začiatku tohto týždňa sa deti spolu s pani učiteľkami poctivo pripravovali. V tento deň sa  školská jedáleň zrazu premenila na krásne, čarovné miesto plné rozprávkových bytostí, radosti a smiechu. Rodičov sme privítali piesňou Naša zem je guľatá a zábava sa mohla začať. Všetky masky sa predstavili, zatancovali si rôzne tance. Rodičia si zasúťažili v stoličkovom tanci, čo nás pani učiteľky ale aj deti veľmi potešilo. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí prišli a zapojili sa. Spolu sme si pochutnali na výborných pampúšikoch a čaji, za ktoré ďakujeme pani kuchárkam.

Veríme, že ste sa prijemne zabavili a už teraz sa tešíme na ďalší karneval.

 FOTOGALÉRIU NÁJDETE TU 

Mikuláš 2015

 

Tak ako každý jeden rok  v decembri aj teraz k nám zavítal svätý Mikuláš. Detičky sa naňho už celý týždeň tešili a netrpezlivo ho vyzerali z okna. Niektoré detičky sa obávali, či im Mikuláš vôbec  niečo donesie, keďže cez rok trochu aj hnevali. Preto sa snažili polepšiť sa aspoň ten posledný týždeň pred príchodom Mikuláša. A veru museli poslúchať, pretože Mikuláš prišiel aj o dva dni skôr, keďže sa dozvedel aké dobré detičky v škôlke máme. Neprišiel však sám. Však kto by uniesol toľko sladkých balíčkov pre toľko dobrých detí? Zobral si so sebou aj svojich pomocníkov, anjela a čerta. Detičky ich privítali v hoteli Brusno*** krásnymi pesničkami, básničkami a dokonca si pre Mikuláša a jeho pomocníkov pripravili aj tanec. Tým sa program tak zapáčil, že bez zaváhania začali rozdávať  sladké balíčky všetkým deťom, ktoré prišli. Kým detičky čakali až sa dostanú na rad k Mikulášovi, skrátili si dlhú chvíľu zdobením medovníkov. Ozdobenými medovníkmi mali ozdobiť stromček, ale z toho čakania, kým poleva zaschne, boli také hladné, že na stromček sa nakoniec nedostal ani jeden medovníček. Keď už Mikuláš rozdal všetky balíčky, deti sa mu poďakovali a prisľúbili, že budú naďalej poslúchať aby k nám Mikuláš mohol zavítať aj na budúci rok. Na rozlúčku si s nimi ešte zatancovali, ale len na chvíľku, pretože Mikuláš sa už ponáhľal k ostatným deťom do inej škôlky.

 

FOTOGALÉRIU NÁJDETE TU

BYSTRICKÝ SLÁVIK

 

V stredu  11. novembra 2015 sme sa zúčastnili prehliadky detí MŠ v speve ,,Bystrický slávik“ v ZUŠ  J. Cikkera v Banskej Bystrici. Výber detí pre túto prehliadku sa uskutočnil prostredníctvom triedneho kola v triede predškolákov. Na základe výberu triednych učiteliek sme vybrali Natálku Vengrínovú s piesňou Po nábreží koník beží a ako náhradníčku Paulínku Pažickú. Prehliadky sa zúčastnilo vyše 25 detí z okolitých MŠ. Natálka zvládla prehliadku veľmi úspešne a aj vďaka podpore svojej kamarátky Paulínky z nej tréma opadla hneď ako vstúpila na pódium. Na konci prehliadky boli všetky zúčastnené detičky odmenené za účasť. Fotky z prehliadky si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

 

FOTOGALÉRIU NÁJDETE TU

Október – mesiac úcty k starším

 

Október je mesiacom úcty k starším a ako to už býva zvykom aj tento rok sme sa spoločne stretli so starými rodičmi a rodičmi v Hoteli Brusno. Tohto roku sa vyrezávali tekvice a pripravili sme lampiónový sprievod.

Detské očká boli plné očakávania, radosti a chuti vyrobiť tú najkrajšiu tekvičku.

Krátkym príhovorom sme všetkých privítali, detičky zaspievali a zarecitovali svojim starkým a zahrali aj divadielko O repke.

Potom sa všetci spoločnými silami pustili do vyrezávania a zdobenia tekvíc. Nálada bola veselá, všetci spoločne pracovali na svojich výtvoroch. Vyrezané tekvice sa zmenili na rôzne strašidlá, ktoré nádherne svietili. Spoločne so starými rodičmi a rodičmi ich povykladali na schody pre Hotel.

Všetci sme sa potom zišli pre Hotelom vonku a spoločne sme sa vybrali na lampiónový sprievod po Brusne. Lampiónová atmosféra bola fantastická.

Počas pochodu sme zažili mnoho veselých chvíľ, a dokonca nikomu nevadila zima a na únavu nik nepomyslel. Škôlkári museli dávať dobrý pozor na to, aby im lampiónik nespadol a nevyhasol v ňom plamienok sviečky. Svoju úlohu brali zodpovedne a s veľkou radosťou.

Ďakujeme všetkým za príjemné spoločné chvíle strávené s detičkami, rodičmi a starými rodičmi.

Ďakujeme aj Hotelu Brusno za poskytnutie priestorov a za ovocie, ktoré prichystali pre našich škôlkárov.

FOTOGALÉRIU NÁJDETE TU