Návšteva VK M. Kováča - Ulica 29.augusta 23 B. Bystrica - 8. ročník

30.04.2017 21:08

Návšteva v knižnici

Známy pedagóg J. A. Komenský povedal:

 „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“


            Mesiac marec, ktorý už máme dávno za sebou, máme už v pamäti zapísaný ako „mesiac knihy“. Keď siahneme do histórie, tento mesiac sa viaže k zberateľovi a potulnému predavačovi Matejovi Hrebendovi, ktorý sa narodil a zomrel v marci. Šíril osvetu a vzdelanosť, pretože nadovšetko miloval knihy. Možno tento prívlastok už nevnímame tak intenzívne ako kedysi, keď bolo oveľa menej možností vzdelávania a získavania informácií ako dnes, no napriek tomu má literatúra zaiste v bežnom i školskom živote svoje stále miesto. Zdrojom stretnutí s knihami odjakživa nie sú len kníhkupectvá a vlastné domáce knižné zbierky, ale svoje nezastupiteľné miesto tu majú aj knižnice.

V piatok 21. apríla 2017 žiaci 8. ročníka pod vedením Mgr. L. Košíkovej a  Mgr. A. Vaníkovej navštívili pobočku VEREJNEJ KNIŽNICE MIKULÁŠA KOVÁČA na ulici 29. augusta 23, Banská Bystrica. Obsahom tohto stretnutia bola informačná  výchova v knižnici. Žiaci sa zoznámili  so službami, ktoré knižnica ponúka. Dozvedeli sa množstvo informácií  o tom, ako vznikala kniha v minulosti a dnes, ako vznikalo písmo. Rozšírili si svoje vedomosti o nové pojmy – latinka, beletria, papyrus, pergamen i mnohé iné.

Keď sme odchádzali a lúčili sa s knižnicou, ktorá od svojho zrodu pôsobila a pôsobí   v prospech ľudí v meste i regióne a v tomto roku dospela na zrelú štyridsiatničku, prečítali sme si krásne slová Mikuláša  Kováča z básne "Možno" v zbierke "Pod slnkom":

„Život – hrudka soli medzi dva prsty. Trocha vône a tichý vzdych nahého červa, ktorý je v jabĺčku živý – nič, a možno predsa všetko."

Fotogalériu nájdete TU